A JCC Budapest - Bálint Ház kilenc éve adja át a Hanukatalizátor-díjat a zsidó közösség legaktívabb, leginspirálóbb tagjainak. De idén, mint minden, a díjunk is kicsit más lett. Ebben az évben egész megszokott életünk új megvilágításba került. Így mindazon tettek, amik a világjárvány több hulláma során segítették a zsidó közösséget, és erősítették az érzést, hogy nem vagyunk egyedül, kiemelkedő jelentőségre tettek szert. Ahogy azok az egyének, szervezetek, kezdeményezések is, amelyek minden újonnan keletkezett nehézség, félelem és bizonytalanság ellenére hitet és kapaszkodót nyújtottak a közösségnek. Így most még fontosabbá vált, mint eddig bármikor, hogy megnevezzük a hőseinket.

A jelölés és a szavazás lezárult: sokan jelöltetek, sok jelöltet, köszönjük, az ő nevükben is! A 2020-as jelöltek listáját az oldal alján láthatjátok.

A 2020-as év közönségdíjas nyertese:

KIRÁLY KINGA

A 2020-as év JCC Budapest - Bálint Ház által megítélt különdíj nyertese:

HAVER ALAPÍTVÁNY ÖNKÉNTES CSAPATA


A díjátadót a JCC Budapest - Bálint Ház Facebook oldalán is visszanézhetitek.

A HANUKATALIZÁTOR-DÍJ KORÁBBI NYERTESEI EGYÉNI, ILLETVE SZERVEZET/PROJEKT KATEGÓRIÁBAN:

2012

Szeszler Anna / Hanoar Hatzioni Hungary

2013

Nagy János Ádám / Kibuci Bucik Tábor

2014

Toronyi Zsuzsanna / Csillagos Házak (OSA Archívum)

2015

Verő Tamás rabbi és Verő-Bán Linda / Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából kiállítás a Néprajzi Múzeumban

2016

Radnóti Zoltán rabbi / 100 év – 100 tárgy – a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiállítása

2017

Steiner Zsófia / Benjámin Óvoda


2018

Deák Andrea / Adománytaxi


2019

Vadász Magda

A 2020-as jelöltek:


BODOR ÉVA

A WIZO Hungary Egyesületnek 2017 óta tagja, és azóta fáradhatatlanul munkálkodik az adománygyűjtés területén: nem csak a lehetséges adományozókat kutatja, hanem a rászorulókat is. Bodos Éva koordinálásával az egyesület tagjai élelmiszerrel és ruhaadományokkal segíti a rászorulókat, az ünnepek alkalmából pedig ajándékcsomaggal örvendeztetnek meg hátrányos helyzetű óvodásokat.

BORGULA ANDRÁS

Az ismert színházi szakember szerteágazó művészeti és szervezői tevékenységet folytat. Közép-Európa egyetlen, deklaráltan zsidó színházát vezeti, felnőtt- és diák színjátszó csoportot működtet, a Gólem központ megteremtésével új közösségi tér létrehozásán dolgozik, a közösségi finanszírozás új távlatait keresi, „megmondóemberként” közéleti kérdésekhez szól hozzá az ATV-n és még sorolhatnánk. Borgula András a kortárs zsidó kultúra központi alakja.

HANOAR HATZIONI HUNGARY

A Hanoar Hatzioni ifjúsági szervezet évek óta nyújt nyitott, befogadó közösséget kicsiknek és nagyoknak, de idén különösen elismerésre méltó mindaz, amit a virushelyzetben nyújtottak. Újszerű, különleges tartalmakat hoztak létre az online térben, és tanítottak ezekkel az első karantén idején és azóta is.

A HAVER ALAPÍTVÁNY ÖNKÉNTES CSAPATA

A szervezet tizenkét éve küzd egy nyitottabb, elfogadóbb társadalomért, önkéntesei pedig rengeteget tesznek azért, hogy a középiskolás diákokkal és egyetemistákkal közelebbről megismertessék a zsidóságot. Az előítéletek terjedésének megakadályozása érdekében több száz fiatallal folytatnak párbeszédet. Az internet révén felbecsülhetetlen munkát végeznek a járványhelyzetben is: nagy részben az önkénteseknek köszönhető, hogy a Haver Alapítvány sok programmal képes működni a pandémia ellenére.

HELLER ZSOLT

A debreceni esszéista, folkesztéta, egyetemi oktató munkájában központi szerepet játszik a helyi zsidó közösség kultúrájának megismertetése. Sokoldalú, kreatív személyiség, a Debreceni Zsidónegyed egyik alapító tagja, a helyi kiállítások és egyéb programok szervezője. Heller Zsolt egyúttal író, költő, moderátor, a Sabbaton című újság szerkesztője, a helyi hitközséggel együtt nagy szerepe volt a Centropa Alapítvány tanároknak szóló szemináriumának megszervezésében.

ILLYÉS BENCE

A tállyai zsidó temető rendbetételének önkéntes szervezője, a Csodák vándorai című vándorkiállítás alkotója, a Magyarországi Haszid Zarándoklatokért Alapítvány (MAHAZA) létrehozója. Illyés Bence – akit ismerhetünk a Weinberger Judaica boltból is – egyetemi évei alatt a judaisztika, a zsidó kultúra és a kulturális antropológia világában merült el, így a zsidó témájú városi séták szakértő vezetője, a zsidó-keresztény párbeszéd tevékeny előmozdítója.

KIRÁLY KAPIN KINGA

Az Élet Menete Alapítvány munkatársaként izgalmas tárlatvezetéseket tartott középiskolások számára a holokausztról. Önkéntes vezetőként dolgozik, s mivel maga is fiatal, kiválóan megtalálja a hangot a fiatalabb nemzedékkel. Az Élet Menete több lengyelországi és budapesti rendezvényén találkozhatunk vele, Király Kapin Kinga többek számára fontos inspirációt adott ahhoz, hogy közelebbről megismerkedjenek a zsidó kultúrával és Izraellel.

DR. KÖVES KATALIN

A WIZO Hungary Egyesület tagjaként belépése óta aktív részt vállal az egyesület munkájában, s miután 2017-ben a tagok a szervezet vezetőjének választották, az egyesület elnökeként fáradhatatlan munkabírással végezte feladatát. A könyvkiadástól a kirándulásszervezésig, a pénzgyűjtéstől az adományelosztásáig mindenre volt tökéletes megoldása, nem beszélve arról, hogy az egyesületet igazi csapattá kovácsolta.

KÖVES SLOMÓ RABBI

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija azért a tevékenységéért lett jelölt, mely szerint több, szekulárisan vallás és (nagyrészt) zsidó hagyomány nélkül felnőtt fiatalnak és idősebbnek segített újra felvennie a kapcsolatot ősei kultúrkörével és tradíciójával. Így adva alapot egy zsidó család megújulásához és a valláshoz való visszatalálásához.

LÉT – LÉPJÜNK EGYÜTT TOVÁBB – BARÁTI TÁRSASÁG

Vonnákné Selmeczi Ágnes és barátai: Erdős Anett, Frölich Erika, Gordon Gábor, Szilvássy László a pandémia első hullámában személyes védekezésre alkalmas eszközöket – fertőtlenítőket, maszkokat, gumikesztyűket – szereztek be pályázati pénzből és adományokból. Ezeket önkéntesek segítségével – akik szintén a baráti társaság tagjai – idős zsidó embereknek juttatták el, állhatatos munkájukkal így több száz idős embernek segítettek.

LŐWY JUDIT

Fantasztikus személyiség, aki szociális érzékenységével, lojalitásával és figyelmességével képes fényt és szeretetet varázsolni a hétköznapokba. Szívén viseli több hátrányos helyzetű család sorsát, több éve szorgoskodik, hogy zsidó szervezetek összefogásával segítséget tudjon nyújtani e nehéz helyzetben lévő családoknak. A zsidó kultúrát és hagyományt azokhoz is képes közelebb vinni, akik nem tagjai zsidó közösségnek, de érdeklődnek a zsidóság iránt.

MIKLÓS DÓRA

A Zsblog.hu alapítójaként és főszerkesztőjeként motiváló programokat szervez és bonyolít nagyfokú kreativitással. Elindította a Zsidóság a kezdetektől című online előadássorozatot, héber nyelvet tanít, de a különböző programokon túl Miklós Dóra magánemberként is sok-sok segítséget, bátorítást ad közösségünk tagjainak. Türelemmel, empátiával, szeretettel dolgozik azért, hogy a közösség tagjai erősebben megélhessék zsidó identitásukat.

NÁDAS KATA

Mindig kedves, mosolygós, segítőkész természetét sokan ismerik, a közösség aktív tagja, akire mindig lehet számítani. Fiatal kora ellenére sokrétű tudással bír, a vírushelyzetben önkéntesként az elsők között nyújtott segítséget, és sokakat buzdított arra, hogy mások is így tegyenek. Nádas Kata jelölése azt példázza, hogy minden kedves szó és cselekedet számít, amit a közösségért teszünk.

DR. NÓGRÁDI GERGELY

A gyönyörű énekhanggal és nagyszerű művészi adottságokkal rendelkező főkántor a magyar zsidó közösség jeles személyisége, aki a zsidó kultúra, hagyomány és liturgia ihletett előadásával nagyon sokat tesz közösségünkért határokon innen és túl. A Zsidó Kulturális Fesztiválok rendszeres fellépője. Dr. Nógrádi Gergely egyúttal számos könyv szerzője, több diplomás, magasan képzett ember és példamutató családapa.

DR. RAJ FERENC

A Bét Orim alapító rabbijaként tudással és hittel építette és erősítette a magyar reformzsidóságot. Baráti hangvétellel szólt mindenkihez szólt, személyes példájával ösztönözte a tagokat a cedeká, a gmilut hásszádim és a tikkun olám szellemében való életre, az elesettekért való kiállásra. Dr. Raj Ferenc itthon és külföldön is sokat tett a zsidóság irányzatokon túlmutató egységéért és a progresszív zsidó eszmék elterjesztéséért.

SOMOS PÉTER

A Vidéki Neológ Zsidóság nevű Facebook csoport létrehozója, amelynek immár csaknem 1500 tagja van. Ez az imponáló létszám főleg a járvány idején emelkedett látványosan, ami a különleges és színvonalas tartalomnak köszönhető. Vagyis Somos Péter héber nyelvtudásának, zenei, irodalmi, történelmi és vallási ismereteinek, fotóinak, magyarországi és izraeli tapasztalatainak, ami mind visszaköszön az oldalon.

TORDAI BENCE

A Mozaik HUB vezetőjeként sokat tett azért, hogy zsidó civil szervezeteknek szakmai támogatást és igazi otthont nyújtson. A hálózat idén különleges kihívásokkal szembesült, de Tordai Bence gondoskodott róla, hogy a HUB-hoz tartozó tucatnyi szervezet tagjai és munkatársai továbbra is biztonságos körülmények között dolgozhassanak. Többek között az ő munkájának köszönhető, hogy a teljes HUB zökkenőmentesen költözhetett be a felújított Rumbach utcai zsinagógába.

DR. UNGÁRNÉ KOMOLY JUDIT

Az általa vezetett Bálint Önismereti Csoport csaknem két éve működik. A tagok eleinte – míg koronavírus-járvány ki nem tört – hetente találkoztak a Budapest JCC – Bálint Házban másfél órás beszélgetésekre, amióta azonban erre nincs lehetőség, az ő kezdeményezésére rendszeres Zoom-kapcsolatban folytatják az önismereti munkát. Ungárné Komoly Judit felkészült, remek szakember, akinek a közösség nagy hálával tartozik.

DR. VERŐ TAMÁS

Hívei szerint közösségszervezésben ő a legaktívabb rabbi, hiszen az ő nevéhez köthető a szarvasi tábor, az UGS, a hanukai szuperrabbi „megszületése”, a Frankel zsinagóga és a székesfehérvári körzet közösségének vezetése, részt vesz a Szeretetkórház munkájában, az Élet Menetében és még számos kezdeményezésben. Dr. Verő Tamás egész évben „szuperrabbi”, aki online munkájával példás helytállást tanúsít járvány idején.

VILLÁNYI TIBOR

A Győri Zsidó Hitközség elnökeként csaknem másfél évtizede rendszeresen szervez érdekes, tudományos és ismeretterjesztő előadásokat, amelyeket nem csak zsidó emberek látogatnak érdeklődéssel és örömmel. Nagyon sokat tesz azért, hogy a különböző gyökerű, hátterű és vallású emberek közelebb kerüljenek egymáshoz, s habár a győri hitközség kis létszámú, Villányi Tibor tevékenysége révén élettel telítődnek meg a mindennapok.

ZUCKER IMMÁNUEL

Az OR-ZSE Bét Jehuda zsinagógájának főkántora, az egyetem liturgia tanszékének oktatója idén március óta rengeteg emlélezetes szombatfogadáson, havdalán és egyéb szertartáson működött közre az interneten. Szép orgánuma, hite és szakmai felkészültsége révén a közösség sok-sok tagjának szerzett örömöt és igazi vallási élményt, ezáltal Zucker Immánuel munkája a pandémia alatt atomjaira hullott világban jelentősen hozzájárult a közösség egybentartásához.

GDPR - adatvédelmi és adatkezelési szabályzatunk itt olvasható.