A díjról

A JCC Budapest - Bálint Ház 10 éve adja át a Hanukatalizátor díjat a zsidó közösség legaktívabb, leginspirálóbb tagjainak. A díjat nem véletlenül Hanuka környékére találtuk ki annak idején: ez az ünnepünk is a közösség erejéről szól, és természetesen a fényről, a reményről, az erőről. És akik másokért sokat tesznek, azok így vagy úgy, de mind ezeket az értékeket képviselik, sőt meg is valósítják őket. Így ilyentájt nem csak a hagyományos lángokat gyújtjuk meg, és nyújtunk ehhez segítséget, inspirációt, hanem a közösségünk szimbolikus fény-adóit is szeretnénk kiemelni.

A Hanukatalizátor Díj 2021 közönségdíjasai:
Megyeri Jonatán rabbi ésBorgula András színész-rendező, a Gólem Központ megalapítója


A JCC Budapest- Bálint Ház közösségdíjasa:
a Sanyinéni Telefonos Krízisvonal.

Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük a rengeteg jelölést és a szavazást!

A 2021-es Hanukatalizátor Díj jelöltjei a zsidó közösség tagjainak jelölése alapján:


BENDA IVÁN FOTOGRÁFUS

Számos zsidó témájú könyv, kiállítás szerzője, rendezője. Az „Apám utolsó üzenete" című idei kiállítása a budapesti Klauzál téren emlékezetes főhajtás volt a holokauszt áldozatai előtt.


BORBÁS GERGŐ SZÍNÉSZ

Ismert és népszerű ember a fiatal zsidó körökben, s nagyon fontos szempont, hogy nem megosztó személyiség. Még a háta mögött is szeretettel beszélnek róla – ami ritka nagy elismerés. szerintem Gergő abszolút érdemes erre!


BORGULA ANDRÁS SZÍNÉSZ-RENDEZŐ

A Gólem Színház alapítója és művészeti igazgatója, rendezője. A Gólem Központ neki köszönheti a létét, ráadásul az ott működő GóleMenza verhetetlen a babka műfajában. Szociális érzékenységét jelzi, hogy rendszeresen főz a nyolcadik kerületi rászorulóknak.


CSANÁDY LÁSZLÓ IGAZGATÓ

A Prosperis Alba Kutatóközpont igazgatója, a lágymányosi zsinagóga elöljárósági tagja, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem hallgatója. Áldozatos munkát végez a székesfehérvári vallási és kulturális élet gazdagításáért.


DARVAS ISTVÁN FŐRABBI

Egy főrabbi, aki bátran kilépett a megszokott keretek közül és belevágott valami újba. Az egyik legfelkészültebb magyar rabbi, aki a RaDar című online műsorban több mint egy éve tanít Radnóti Zoltán főrabbival közösen.


FLECKER ISTVÁN AKTIVISTA, KÖZÖSSÉGSZERVEZŐ

A Miskolci Zsidó Hitközség tagja, a járvány alatt Showszóró címmel vezetett internetes műsort, megszervezte, hogy a kovid ellenére is legyen minjen legalább az interneten. Ha kell, koncertet szervez, ha kell, kiállítást, mindenben számíthat rá a zsidó közösség.


FORGÁCS ÉVA PEDAGÓGUS

Több mint 20 éve a Scheiber Sándor Gimnázium tanára. Irodalom és nyelvtan óráin mindig előtérbe helyezi a gondolkodás fontosságát, a saját vélemény kifejtését. Igazi nevelő, számára nem ér véget az oktatás az iskolában. Generációkat tanított a zsidó kultúra szeretetére.


DR. FRÖLICH RÓBERT ORSZÁGOS FŐRABBI

Harmincéves rabbipálya van mögötte, kiváló oktató, nagyszerű szónok, jó tollú szerző, aki izgalmas blogot indított. A magyar zsidó közösség egyik legismertebb arca nem zsidó körökben is.


GÓLEM SZÍNHÁZ ÉS ZSIDÓ ELŐADÓMŰVÉSZETI KÖZPONT

Sok-sok év álmodozás, tervezés és munka után 2021 októberben nyílt meg a Gólem Központ. Zsidó, budapesti, európai színház, kávézó, közösségi tér, azaz valódi hiánypótló hely a Csányi utcában.


DR. GRÓF TAMÁS HITKÖZSÉGI VEZETŐ

A BÉt Orim Reform Zsidó Hitközség egyik vezetője, aki önzetlenül, alázattal, kitartással és hatalmas erőbedobással dolgozik. Célja a magyar reform zsidóság megtartása a jövőnek. A magyar reformzsidóság nélkülözhetetlen alakja.


GÜNDERT ANIKÓ KÖZÖSSÉGSZERVEZŐ

A MAZS Alapítvány Eötvös-klubjának szervezője (amelynek helyszínt a Bét Salom zsinagóga biztosít). Színvonalas programokat hoz létre, a közösség iránt megnyilvánuló szeretete, gondossága és figyelme kiemelkedő. A pandémia kezdete óta napi hírleveleket ír irodalmi, zenei, képzőművészeti, filmes ismertetőkkel.


KENDRUSZ ATTILA RABBIJELÖLT

A szegedi zsidó közösségünk vallási és lelki vezetője, aki a járvány alatt online istentiszteletekkel segített a kapcsolattartást, így adva erőt a mindennapokhoz. Munkálkodása alatt megújult a szegedi hitélet, és még Tóraavatás is történt, amire nagyon régen nem volt példa Szegeden.


MÁRKUS SÁNDOR HITKÖZSÉGI ELNÖK

A Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke, aki hosszú évek óta óriási munkát végez a helyi zsidóság örökségének megmentéséért. Nagy szerepet vállal a helyi zsidóság múltjának kutatásában, a holokausztkiállítás megszervezésében, a helyi zsidó élet fenntartásában.


MEGYERI JONATÁN RABBI

Már lassan 3 éve bizonyítja, hogy kitűnő tanító, nagy követő táborral rendelkezik. Használja a legmodernebb közösségi platformokat a zsidó vallás, hagyomány és történelem átadására.


MOLDOVÁN BENDE-TORDAI BENCE (MOZAIK HUB)

Mindketten rengeteget tesznek a zsidó és nem zsidó civil és nonprofit szervezetekért. A háttérben segítenek a kisebb szervezeteknek, hogy egyre profibbak és nagyobbak legyenek.


RADNÓTI ZOLTÁN FŐRABBI

A magyar rabbik egyik legismertebb alakja, aki Darvas Istvánnal a járvány alatt elindította a RaDar című online tanítást. Hétről-hétre adott tanításai, online imaalkalmai és sabeszfogadásai emlékezetesek és sokaknak nagy lelki segítséget jelentenek.


SANYINÉNI TELEFONOS KRÍZISVONAL

A pandémia alatt a csoport 12 önkéntese 365 munkanapon keresztül tartott fent krízisvonalat közösségünk rászorulóinak, és bárkinek, aki megtalálta a telefonszámot. Áldozatos és önzetlen munkát végeztek a közösségért.


SZERDÓCZ J. ERVIN FŐRABBI

Az újpesti hitközség rabbija különösen rendes, becsületes és segítőkész ember. Fantasztikus türelme van, és magas szintű diplomáciával kezeli a konfliktusokat. Tudásánál csak a szíve nagyobb. Önzetlenül, tiszta szívből szolgálja a közösség érdekeit.


SZILÁNK ZSUZSA ISKOLAIGAZGATÓ

A magyarországi vallásos zsidó oktatás egyik legfontosabb szereplője, aki ötödik éve vezeti a Maiomindesz zsidó gimnáziumot, és idén elindította a Zsibolygó zsidó bölcsődét és óvodát is. Az általa vezetett intézményekbe több mint 100 zsidó gyerek és fiatal tanul.


TESZTER NELLI ZONGORAMŰVÉSZ

A zsidó közösségi rendezvények gyakori szereplője, kiváló zongoraművész, akivel évek óta rengeteg művészeti rendezvényen találkozhatunk. Nagy érdeme, hogy odaadó munkával vezeti a JCC Budapest – Bálint Ház kórusát.


DR. VERŐ TAMÁS FŐRABBI-VERŐ BÁN LINDA

A járvány idején megszervezték az internetes istentiszteleteket, növelték a közösségi érzést, az együvé tartozás érzetét. A szertartásokon túl ismeretterjesztő előadásokat, játékos kvízeket szerveznek, mindketten teljes szívvel és lélekkel szolgálják a magyar zsidó közösséget.


ZUCKER IMMANUEL FŐKÁNTOR

Gyönyörű hangú és felkészült kántor, aki a járvány alatt azt is megmutatta, hogy milyen fontos számára a hívek elérése az interneten. Online rendszeresen tartotta a kapcsolatot a közösséggel, z online kábálát sábátok és hávdálák sokaknak adtak erőt.


A HANUKATALIZÁTOR-DÍJ KORÁBBI NYERTESEI EGYÉNI, ILLETVE SZERVEZET/PROJEKT KATEGÓRIÁBAN:

2012

Szeszler Anna

Hanoar Hatzioni Hungary

2013

Nagy János Ádám

Kibuci Bucik Tábor

2014

Toronyi Zsuzsanna

Csillagos Házak (OSA Archívum)

2015

Verő Tamás rabbi és Verő-Bán Linda

Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából kiállítás a Néprajzi Múzeumban

2016

Radnóti Zoltán rabbi

100 év – 100 tárgy – a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiállítása

2017

Steiner Zsófia

Benjámin Óvoda


2018

Deák Andrea

Adománytaxi


2019

Vadász Magda

2020

Király Kinga

Haver Alapítvány önkéntes csapata

GDPR - adatvédelmi és adatkezelési szabályzatunk itt olvasható.