A TRENDERLIZÉS

(HAGYOMÁNYOS)

A játékot mogyoróban, dióban vagy hanukageltben (azaz hanukai csokipénzben) játsszuk. Beteszünk egy egységnyit, ez lesz a bank. Ezek után kezdődhet meg a pörgetés, ami meghatározza majd a sorsunkat.

  • Ha NUN (נ, nichts, azaz semmi), akkor nem veszünk és nem teszünk be.

  • Ha GIMEL (ג, ganz, azaz egész), akkor az egész bank a miénk.

  • Ha (ה, halb, azaz fele), akkor a bank fele a miénk.

  • Ha SIN (ש, scheien, azaz tenni), akkor beteszünk egyet.

Ha elfogy a bank, mindenki betesz annyit, amennyiben a játékosok megegyeztek. A játék akkor ér véget, ha már csak egy játékosnak van mit betenni a bankba.

Európában sok zsidó gyerek játszotta azt a változatot, hogy egy nagy héber Pé (פ) betűt rajzoltak egy papírra, és ha a trenderli kiperdült belőle, a pörgető kiesett.

változatok trendeRlizésre

TRENDERLI SZÁMJÁTÉK

A trenderlin lévő betűk annyit érnek, amennyi a héber betűértékük:

  • Nun = 50

  • Gimel = 3

  • Hé = 5

  • Sin = 300

Minden játékos megpörgeti a játékot és amikor az megáll, annyi pontot kap, mint amennyit az a betű ér, mely felül van a trenderlin. Az nyer, aki először eléri az 1000 pontot vagy bármi más célt, amit a játékosok előre meghatároznak.

LEGHOSSZABB PÖRGÉS

Minden játékos megpörgeti a trenderlijét adott jelre. Az nyer, akinek a leghosszabb ideig pörög a trendellije.

VÁLTOZAT:

Minden játékos kap bizonyos számú lehetőséget (hármat, négyet). Egy stopperrel mérik a pörgéseket, majd összeadják, és az nyer, akinek az összeadott pörgésideje a leghosszabb.

AZ ELREJTETT TRENDERLI

Az egyik játékos elhagyja a szobát. A többiek elrejtik a trenderlit, majd behívják a játékost, akinek meg kell találnia. Miközben ő keres, a többiek hanukai dalokat énekelnek, s amikor a kereső közelebb kerül az elrejtett trenderlihez az éneklés hangosabb, amikor távolabb kerül, elhalkul.

VÁLTOZAT:

Ha úgy érzitek, az éneklés nem menne, egy hanukai dal, mix lejátszásánál is játszhattok a hangerővel.

más hanukai játékok

MATITJÁHU VS. ANTIÓCHUSZ

A játékvezető mindenféle parancsot ad a résztvevőknek, akik egy sorban állnak. Például: Térdeljetek le, kövessetek, álljatok vigyázban, ugorjatok...

Minden parancsot vagy egy “Matitjáhu mondja!” vagy egy “Antióchusz mondja!” előz meg. Matitjáhu parancsait teljesíteni kell, míg Antióchusz parancsait nem. Aki elrontja, kiesik.

HANUKA GELT KINCSKERESÉS

A Hanuka gelt általában csokipénz, amit ajándékba adnak a gyerekeknek Hanukakor. Ilyen Hanuka pénzérméket vagy igazi kis értékű pénzérméket rejtünk el a lakás különböző pontjain. Kerestethetünk egy kis üveg olajat is, menórát. A végén mindenki megtarthatja, amit talált.