elindult a jelölés! 


“Simon, a cadik a Nagy Gyülekezet egyik utolsó tagja volt. Azt mondta: “Három dolgon alapszik a világ, a Tórán, a szolgálaton és a jótetteken.” (Atyák tanításai 1:2) 


Modern, huszonegyedik századi zsidó közösségi házként az is a feladatunk, hogy ebből a korból értsük meg a hagyományunk szövegeit. A fenti idézet három alapot nevez meg, s a Bálint Ház erre a három alapra helyezi tevékenységét. A különbség annyi csak, hogy mi tágabban, a mai korok zsidóiként értjük a három alappillért.


A Hanukatalizátor díj idén e három alappillér legfőbb képviselőit díjazza. Keressük azokat, akik az elmúlt időszakban tudásukkal, bölcsességükkel, tudományos munkásságukkal, tanításukkal építették közösségünket. Napjainkban egyre fontosabbak a kimagasló és magukból feltétel nélkül adni tudó tanítók, akik újabb generációkat oktatnak és segítenek a zsidóság és azon keresztül a világ mélyebb megértéséhez. 


Azokat is szeretnénk díjazni, akik olyan különleges élményekhez segítik hozzá a közösség tagjait, hogy a kötődések a kutúránkhoz, kulturális hagyományainkhoz még erősebb közösséget hozzanak létre. 


A harmadik alappillér kiemelkedő képviselőit is keressük, akik zsidókként egy jobb világot építenek a közösségen belül és kívül is, akik jócselekedeteikkel egy évszázados hagyományláncba kapcsolódnak be.

Menetrend

Jelölés: 2023. november 22. - december 5. 

Szavazás: 2023. december 6 - 13. 

Díjkiosztó esemény: 2023. december 13. 19.00

JELÖLÉS a hanukatalizátor díjra

Kik legyenek 2023 zsidó közösségi hősei? 

Technikai információk

HANUKATALIZÁTOR 2022

Köszönjük nektek a több, mint 4000 szavazatot, ezek alapján ők lettek a 2022-es év fődíjasai:

PÁRBESZÉD DÍJ: Dr. Ruff Tibor

SZERVEZETEK DÍJ: Sinsin program – Maya Ben Ami és Yael Sasson

HANUKATALIZÁTOR KÖZÖSSÉGDÍJ: Mayer András és Mayer Gábor

ÉLETMŰDÍJ: Heisler András

Ezen kívül szerettük volna köszönetünket kifejezni mindazon partnerszervezeteinknek, akik az ukrán menekültválság során tevékenyen és aktívan kivették a részüket a segítségnyújtásban, így 19 szervezetnek adtunk át Hanukatalizátor Különdíjat: Next Step, MAZSIHISZ, MAZSIHISZ Szeretetkórház, MAZSIHISZ Krízisvonal, EMMA Egyesület, Patent Egyesület, Szochnut és Izraeli Kulturális Intézet, Voice, World Jewish Congress, Nestingplay, Lauder Javne Iskola és közössége, Frankel Zsinagóga közössége, Hasomer Hacair Ifjúsági Szervezet, Cedek Izraelita Szeretetszolgálat, Cseriti Adománybolt, Karen Hayesod, Adománytaxi, MAZS Alapítvány. 

A HANUKATALIZÁTOR-DÍJ KORÁBBI NYERTESEI EGYÉNI, ILLETVE SZERVEZET/PROJEKT KATEGÓRIÁBAN: 

2012

Szeszler Anna 

Hanoar Hatzioni Hungary

2013

Nagy János Ádám

Kibuci Bucik Tábor

2014

Toronyi Zsuzsanna

Csillagos Házak (OSA Archívum)

2015

Verő Tamás rabbi és Verő-Bán Linda

Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából kiállítás a Néprajzi Múzeumban

2016

Radnóti Zoltán rabbi
100 év – 100 tárgy – a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiállítása

2017

Steiner Zsófia
Benjámin Óvoda

2018

Deák Andrea
Adománytaxi

2019

Vadász Magda

2020

Király Kinga
Haver Alapítvány önkéntes csapata

2021

Megyeri Jonatán és Borgula András 
Sanyinéni Telefonos Krízisvonal

2022

PÁRBESZÉD DÍJ: Dr. Ruff TiborSZERVEZETEK DÍJ: Sinsin program – Maya Ben Ami és Yael SassonKÖZÖSSÉGDÍJ: Mayer András és Mayer GáborÉLETMŰDÍJ: Heisler AndrásKÜLÖNDÍJ: Az ukrán menekültválság során segítő partnerszervezetek*

GDPR - adatvédelmi és adatkezelési szabályzatunk itt olvasható.

Az esemény szervezője fenntartja magának a jogot, hogy kizárja vagy ne engedjen indulni bizonyos jelölteket a Hanukatalizátor szavazáson. A döntés alapja az esemény célkitűzéseinek és normáinak való megfelelés, valamint más releváns szempontok figyelembevétele. A szervezők elkötelezettek az igazságos és színvonalas esemény lebonyolítása iránt, és fenntartják maguknak a jogot a végső döntés meghozatalára a jelöltek részvételével kapcsolatban.