Lezárult az év legközösségibb eseménye, a Hanukatalizátor, ahol ugye ti, a zsidó közösség tagjai neveztétek meg az idei év leginspirálóbb, legtöbbet segítő hőseit. Ráadásul idén több jelölés érkezett, mint eddig valaha, 31 jelölt közül lehetett kiválasztani a legérdemesebbeket.

Élmény kategóriában Hanukatalizátor díjas lett a Cteen Hungary csapata. Tudás kategóriában Ádám Esther nyert, tett kategóriában pedig egy szoros versenyt követően végül Dr. Assaf Shemesh vehette át az elismerést.

Ezen kívül átadtunk még két különdíjat. Az egyik a tavaly már bevezetett Életműdíj, melyet idén a csodálatos Langfeld Judit, a Benjámin Óvoda óvónője kapta. Kiosztottunk még egy elismerést, amely egyben egy köszönetnyilvánítás azok felé, akik az őszi izraeli események során nyújtott tevékenységükkel kiemelkedtek, példát mutattak. Ezt pedig ezek a szervezetek és csoportok érdemelték ki:

Team Jiddishe Mame, Maimonédesz Gimnázium, Budapesti Zsidó Hitközség + Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Csányi5, Az Élet Menete Alapítvány, Frankel Közösség, Hanoar Hatzioni Hungary, Hasomer Hacair Magyarország, Keren Hayesod Hungária Alapítvány, Kidma, Lauder Javne Iskola, Magyarországi Cionista Szövetség, Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány, World Jewish Congress, MAZSIHISZ Szeretetkórház, Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola, Zsilip, Zsidó Közösségi Fórum, és a Maccabi VAC.

Nagy gratuláció minden jelöltnek, nyertesnek és köszönet a szavazóknak!


“Simon, a cadik a Nagy Gyülekezet egyik utolsó tagja volt. Azt mondta: “Három dolgon alapszik a világ, a Tórán, a szolgálaton és a jótetteken.” (Atyák tanításai 1:2) 


Modern, huszonegyedik századi zsidó közösségi házként az is a feladatunk, hogy ebből a korból értsük meg a hagyományunk szövegeit. A fenti idézet három alapot nevez meg, s a Bálint Ház erre a három alapra helyezi tevékenységét. A különbség annyi csak, hogy mi tágabban, a mai korok zsidóiként értjük a három alappillért.


A Hanukatalizátor díj idén e három alappillér legfőbb képviselőit díjazza. Keressük azokat, akik olyan különleges élményekhez segítik hozzá a közösség tagjait, hogy a kötődések a kutúránkhoz, kulturális hagyományainkhoz még erősebb közösséget hozzanak létre.


Azokat is szeretnénk díjazni, kik az elmúlt időszakban tudásukkal, bölcsességükkel, tudományos munkásságukkal, tanításukkal építették közösségünket. Napjainkban egyre fontosabbak a kimagasló és magukból feltétel nélkül adni tudó tanítók, akik újabb generációkat oktatnak és segítenek a zsidóság és azon keresztül a világ mélyebb megértéséhez. 


A harmadik alappillér kiemelkedő képviselőit is keressük, akik zsidókként egy jobb világot építenek a közösségen belül és kívül is, akik jócselekedeteikkel egy évszázados hagyományláncba kapcsolódnak be.

A HANUKATALIZÁTOR-DÍJ KORÁBBI NYERTESEI EGYÉNI, ILLETVE SZERVEZET/PROJEKT KATEGÓRIÁBAN: 

2012

Szeszler Anna 

Hanoar Hatzioni Hungary

2013

Nagy János Ádám

Kibuci Bucik Tábor

2014

Toronyi Zsuzsanna

Csillagos Házak (OSA Archívum)

2015

Verő Tamás rabbi és Verő-Bán Linda

Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából kiállítás a Néprajzi Múzeumban

2016

Radnóti Zoltán rabbi
100 év – 100 tárgy – a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiállítása

2017

Steiner Zsófia
Benjámin Óvoda

2018

Deák Andrea
Adománytaxi

2019

Vadász Magda

2020

Király Kinga
Haver Alapítvány önkéntes csapata

2021

Megyeri Jonatán és Borgula András 
Sanyinéni Telefonos Krízisvonal

2022

PÁRBESZÉD DÍJ: Dr. Ruff TiborSZERVEZETEK DÍJ: Sinsin program – Maya Ben Ami és Yael SassonKÖZÖSSÉGDÍJ: Mayer András és Mayer GáborÉLETMŰDÍJ: Heisler AndrásKÜLÖNDÍJ: Az ukrán menekültválság során segítő partnerszervezetek*

2023

ÉLMÉNY KATEGÓRIA: Cteen Hungary csapataTUDÁS KATEGÓRIA: Ádám EstherTETT KATEGÓRIA: Dr. Assaf ShemeshÉLETMŰDÍJ: Langfeld Judit

Az esemény szervezője fenntartja magának a jogot, hogy kizárja vagy ne engedjen indulni bizonyos jelölteket a Hanukatalizátor szavazáson. A döntés alapja az esemény célkitűzéseinek és normáinak való megfelelés, valamint más releváns szempontok figyelembevétele. A szervezők elkötelezettek az igazságos és színvonalas esemény lebonyolítása iránt, és fenntartják maguknak a jogot a végső döntés meghozatalára a jelöltek részvételével kapcsolatban.

GDPR - adatvédelmi és adatkezelési szabályzatunk itt olvasható.